Bir Japon Lezzeti: Evde Sushi Yapımı

21-02-2021 17:24
Bir Japon Lezzeti: Evde Sushi Yapımı
Japon mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan sushiyi pratik bir tarifle evinizde hazırlamak ister misiniz?  Eğer Japonya’ya iş seyahati için çok gelip gidiyorsanız veya iş ortaklarınızın içinde Japon biri varsa bu tarif tam size göre. Kendi ellerinizle hazırlayarak yaptığınız bu sushi tarifini küçük bir jest olarak Japon iş arkadaşınıza hediye edebilir veya evinize davet ederek birlikte yemenin keyfini çıkartabilirsiniz. Bildiğiniz gibi Japonlar bu tarz inceliklerden çok hoşnut olan bir kültüre sahiptirler. O zaman bazı sushi türleri hakkında bilgi sahibi olduktan sonra tarifi birlikte inceleyip yapım için hazırlıklara başlayalım.

Sushi Çeşitleri Nelerdir?

Maki: En bilinen klasik sushi çeşitlerindendir. Yosuna sarılan pirinç arasındaki çeşitli deniz ürünleri, sebzeler veya tercihen meyvelerin bulunduğu sushidir. Kendi içerisinde de pek çok çeşitlilik gösterir (Makizushi, Temaki, Futomaki vb)

  • Nigiri: Rulo şeklinde olmayan, yosun kullanılmayan ve pirincin üzerine çiğ deniz ürününün yerleştirildiği sushi türüdür.
  • Sashimi: Bu sushi türünde pirinç veya başka bir iç malzeme yoktur. Deniz mahsulünün ince dilimler halinde kesilmesi ile yenilir ve yanında wasabi sosu tercih edilir.
  • Uramaki: Maki çeşidinin tersten sarılmış versiyonudur. Yosun kısmı içeride sarılı iken pirinç ise üstte kaplama görevi görmektedir. Balık yumurtası ve susam kaplama olarak da sıkça tercih edilen malzemelerdendir.
  • California Roll: Modern sushi türlerinden biridir. Fresh bir tat ve hafif bir aromaya sahiptir. Deniz mahsulü olarak yengeç ile balık yumurtaları kullanılır.

Biz bu pratik tarifte en çok bilinen maki tarzı sushiyi anlatmayı tercih ettik. Unutmayın, çiğ deniz mahsulleri bozulan bir gıda olduğu için 1 saat içerisinde tüketilmesi gereklidir.

Sushi İçin Kullanılacak Malzemeler

Evde ilk kez sushi yapacaksanız telaşa kapılmayın, oldukça basit ekipmanlarla sushi hazırlamak mümkün. İhtiyacınız olan ekipmanlar basit bir kesme tahtası, bıçak, sushi matı ve birkaç kaptan oluşuyor. Eğer sushi matınız yoksa elinizde yuvarlayarak ruloları oluşturabilirsiniz fakat mat ile yapılan kadar sıkı sarılmayacaktır. İçerik kısmına gelirsek istediğiniz bir çeşitte balık veya deniz ürünü(ahtapot, karides, yengeç vb), pirinç, nori (sushiyi sarmak için kullanılan yosun), sirke, şeker, isteğinize göre çeşitli sebze-meyveler(avokado, salatalık, havuç, yeşillik vb), susam-çörekotu gibi baharatlar, tuz ve su. Sushinin yapım aşamaları ise şöyle: 

1- Sushi Pirincini Hazırlayın

Bu yemeğin en önemli bileşenlerinden biri yapışkan ve sirkeli pirinçtir. Pirinçte dikkat edilmesi gereken nokta doku olarak sert olmalı fakat gevrek olmamalıdır, yapışkan olduğu için karıştırma aşamasında pirinç taneleri ezilmemelidir ve genelde kısa taneli pirinç tercih edilmelidir. Pirinç taneleri parlak gözükmeli ve birbirine iyice yapışmalıdır. 1 su bardağı pirinci iyice durulayıp eğer fazladan zamanınız varsa yaklaşık yarım saat kadar suda dinlenmeye bırakabilirsiniz. Pirinci duruladıktan sonra pişirme işlemine geçin. 1 su bardağı su ile pirincin suyu çekilene kadar kısık ateşte haşlayın. Daha sonra 50 ml sirke, yarım yemek kaşığı şeker ve tuzu ayrı bir yerde ısıtarak karıştırın. Birbiriyle özdeşleşen sirke-tuz-şeker üçlüsünü pişmiş pirince ekleyin ve soğumaya alın.

* Kullanacağınız toz şeker yerine doğal tatlandırıcı olarak bal kullanabilirsiniz ve tuz ile sirke miktarı da damak zevkinize göre ayarlanabilir.

2- Nori ile Pirinci Buluşturun

Sushi matını açtıktan sonra nori yani  yosun tabakasını yerleştirerek üzerine eşit olacak şekilde pirinci bastırarak koyun. Yosun tabasının üzerinde bir miktar fazlalık alan bırakılmalıdır ki böylece sarıldığında birleşip şekil alması ve pirinçlerin dağılmaması daha kolay olur.

3- İç Dolguları Yerleştirin

Hangi deniz ürününü tercih ediyorsanız onu düzgün filetolar halinde, boyutu ve kalınlığı sizin zevkine bağlı olacak şekilde kesin. Hangi sebzeyi tercih ediyorsanız avokado, havuç, salatalık uzun şeritler halinde kesin ve bu kesilen filetolar ile sebzeleri pirincin üzerine eşit bir şekilde yan yana yerleştirin.

4- Sushiyi Sıkıca Sarın

Sushi matı yardımı ile yavaşça katlama yaparak rulo şekline getirin. Sardığınız ruloyu dikkatlice sıkın ve birbirine yapıştığından emin olun, eğer gereğinden fazla sıkarsanız iç malzemeleriniz ezilebilir ve görüntüsü kötü gözükebilir dikkatli olun.

Bir Japon Lezzeti: Evde Sushi Yapımı

Bir Japon Lezzeti: Evde Sushi Yapımı

Japon mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan sushiyi pratik bir tarifle evinizde hazırlamak ister misiniz?  Eğer Japonya’ya iş seyahati için çok gelip gidiyorsanız veya iş ortaklarınızın içinde Japon biri varsa bu tarif tam size göre. Kendi ellerinizle hazırlayarak yaptığınız bu sushi tarifini küçük bir jest olarak Japon iş arkadaşınıza hediye edebilir veya evinize davet ederek birlikte yemenin keyfini çıkartabilirsiniz. Bildiğiniz gibi Japonlar bu tarz inceliklerden çok hoşnut olan bir kültüre sahiptirler. O zaman bazı sushi türleri hakkında bilgi sahibi olduktan sonra tarifi birlikte inceleyip yapım için hazırlıklara başlayalım.

Sushi Çeşitleri Nelerdir?

Maki: En bilinen klasik sushi çeşitlerindendir. Yosuna sarılan pirinç arasındaki çeşitli deniz ürünleri, sebzeler veya tercihen meyvelerin bulunduğu sushidir. Kendi içerisinde de pek çok çeşitlilik gösterir (Makizushi, Temaki, Futomaki vb)

  • Nigiri: Rulo şeklinde olmayan, yosun kullanılmayan ve pirincin üzerine çiğ deniz ürününün yerleştirildiği sushi türüdür.
  • Sashimi: Bu sushi türünde pirinç veya başka bir iç malzeme yoktur. Deniz mahsulünün ince dilimler halinde kesilmesi ile yenilir ve yanında wasabi sosu tercih edilir.
  • Uramaki: Maki çeşidinin tersten sarılmış versiyonudur. Yosun kısmı içeride sarılı iken pirinç ise üstte kaplama görevi görmektedir. Balık yumurtası ve susam kaplama olarak da sıkça tercih edilen malzemelerdendir.
  • California Roll: Modern sushi türlerinden biridir. Fresh bir tat ve hafif bir aromaya sahiptir. Deniz mahsulü olarak yengeç ile balık yumurtaları kullanılır.

Biz bu pratik tarifte en çok bilinen maki tarzı sushiyi anlatmayı tercih ettik. Unutmayın, çiğ deniz mahsulleri bozulan bir gıda olduğu için 1 saat içerisinde tüketilmesi gereklidir.

Sushi İçin Kullanılacak Malzemeler

Evde ilk kez sushi yapacaksanız telaşa kapılmayın, oldukça basit ekipmanlarla sushi hazırlamak mümkün. İhtiyacınız olan ekipmanlar basit bir kesme tahtası, bıçak, sushi matı ve birkaç kaptan oluşuyor. Eğer sushi matınız yoksa elinizde yuvarlayarak ruloları oluşturabilirsiniz fakat mat ile yapılan kadar sıkı sarılmayacaktır. İçerik kısmına gelirsek istediğiniz bir çeşitte balık veya deniz ürünü(ahtapot, karides, yengeç vb), pirinç, nori (sushiyi sarmak için kullanılan yosun), sirke, şeker, isteğinize göre çeşitli sebze-meyveler(avokado, salatalık, havuç, yeşillik vb), susam-çörekotu gibi baharatlar, tuz ve su. Sushinin yapım aşamaları ise şöyle: 

1- Sushi Pirincini Hazırlayın

Bu yemeğin en önemli bileşenlerinden biri yapışkan ve sirkeli pirinçtir. Pirinçte dikkat edilmesi gereken nokta doku olarak sert olmalı fakat gevrek olmamalıdır, yapışkan olduğu için karıştırma aşamasında pirinç taneleri ezilmemelidir ve genelde kısa taneli pirinç tercih edilmelidir. Pirinç taneleri parlak gözükmeli ve birbirine iyice yapışmalıdır. 1 su bardağı pirinci iyice durulayıp eğer fazladan zamanınız varsa yaklaşık yarım saat kadar suda dinlenmeye bırakabilirsiniz. Pirinci duruladıktan sonra pişirme işlemine geçin. 1 su bardağı su ile pirincin suyu çekilene kadar kısık ateşte haşlayın. Daha sonra 50 ml sirke, yarım yemek kaşığı şeker ve tuzu ayrı bir yerde ısıtarak karıştırın. Birbiriyle özdeşleşen sirke-tuz-şeker üçlüsünü pişmiş pirince ekleyin ve soğumaya alın.

* Kullanacağınız toz şeker yerine doğal tatlandırıcı olarak bal kullanabilirsiniz ve tuz ile sirke miktarı da damak zevkinize göre ayarlanabilir.


2- Nori ile Pirinci Buluşturun

Sushi matını açtıktan sonra nori yani  yosun tabakasını yerleştirerek üzerine eşit olacak şekilde pirinci bastırarak koyun. Yosun tabasının üzerinde bir miktar fazlalık alan bırakılmalıdır ki böylece sarıldığında birleşip şekil alması ve pirinçlerin dağılmaması daha kolay olur.


3- İç Dolguları Yerleştirin

Hangi deniz ürününü tercih ediyorsanız onu düzgün filetolar halinde, boyutu ve kalınlığı sizin zevkine bağlı olacak şekilde kesin. Hangi sebzeyi tercih ediyorsanız avokado, havuç, salatalık uzun şeritler halinde kesin ve bu kesilen filetolar ile sebzeleri pirincin üzerine eşit bir şekilde yan yana yerleştirin.


4- Sushiyi Sıkıca Sarın

Sushi matı yardımı ile yavaşça katlama yaparak rulo şekline getirin. Sardığınız ruloyu dikkatlice sıkın ve birbirine yapıştığından emin olun, eğer gereğinden fazla sıkarsanız iç malzemeleriniz ezilebilir ve görüntüsü kötü gözükebilir dikkatli olun.


5- Sushiyi Kesin

Kesme işleminde çok keskin bir bıçak kullanmanız gerekmektedir aksi takdirde rulolarınız eşit ve düzgün olmayabilir. Kesme tahtası ve bıçak yardımı ile sushilerinizi istediğiniz kalınlıkta kesebilirsiniz. Sushiyi daha düzgün kesmek için bıçağınızı ıslatmakta fayda var.


6- Sushinizi Süsleyin

Çörek otu veya kızarmış susam yerken ağzınıza hoş bir kıtırlı ve aroma verecektir, isterseniz çeşitli baharatlarda ekleyerek tatlandırabilirsiniz. Sushinizin üzerine dilediğiniz baharatlardan birkaç tutam serpiştirerek süsleyip görsel güzellik katabilirsiniz.


7- Sushinin Olmazsa Olmaz Sosları

Sushi servis edilirken mutlaka yanında sos da kullanılmaktadır, bu soslar sushiye farklı bir lezzet ve aroma katar. Asya mutfağı ürünleri satan herhangi bir yerden bu soslara ulaşabilir ve sushi servisinizi yaparken kullanmayı tercih edebilirsiniz.

  • Soya Sosu: Japon mutfağında en çok tercih edilen bu sos sushinin en çok tercih edildiği soslardan biri. Fakat soya sosu ile sushinin birleşmesinde dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Sushinin pirinç kısmı değil iç dolgulu olan kısım soyaya batırılıyor çünkü pirinç sosu emerse sushiniz dağılabilir ve tadı değişebilir.
  • Wasabi: Aynı isimdeki bitkinin kökünden elde edilen acı bir sostur. Soya sosu ile birlikte kullanılarak tercih edilir. Çok acı aromaya sahip olduğu için dikkatli olunmasında fayda var.
  • Gari: Zencefil kökünden elde edilen bir turşudur. Hafif tatlımsı bir tada sahiptir ve farklı bir sushi yemek isterseniz bu turşuyu yiyerek ağzınızdaki tadı nötrleyebilirsiniz.

Servis Sırasında Chopstick Kullanmayı Unutmayın

Japonca’da hashi olarak adlandırılan bu yemek çubukları sushi yerken kullanılan olmazsa olmaz bir gereçtir. İlk defa kullanacak olanlar için biraz zor olsa da birkaç pratikten sonra rahatlıkla kullanabilirsiniz. Chopstick kullanırken, birini baş parmağınız ile işaret parmağınız arasına yerleştirerek yüzük parmağı ve serçe parmağınızla destek yaparak sabitleyin. Diğer çubuğu ise işaret parmağı ve orta parmağınızın arasına yerleştirin ve serbestçe hareket ettirecek bir konuma getirin. Çubukları geniş bir açıyla tutarsanız ve sabitleme işlemini yaparsanız rahatça sushinizi yiyebilirsiniz


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.